Μολυσματικό Κηρίο



Το μολυσματικό κηρίο είναι μια επιφανειακή δερματική λοίμωξη. Οφείλεται σε στρεπτόκοκκο ή μπορεί να είναι και μικτή λοίμωξη στρεπτοκόκκου και σταφυλοκόκκου.

Συχνά ακούμε ότι στην Ελλάδα γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αντιβιοτική θεραπεία των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων όπως η αμυγδαλίτις και το μολυσματικό κηρίο, έχουν οδηγήσει στην ελάττωση έως εξαφάνιση των μεταστρεπτοκοκκικών επιπλοκών όπως ο ρευματικός πυρετός και η σπειραματονεφρίτιδα.
Το μολυσματικό κηρίο εμφανίζεται σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας κάνοντας μικρές επιδημίες. Στη πιο συχνή του μορφή, ξεκινά γύρω από το στόμα και τη μύτη. Εμφανίζεται σαν εύθραυστες διαυγείς ή θολερές φυσαλίδες, οι οποίες γρήγορα σπάνε και εξελίσσονται σε διαβρώσεις με μελιτόχροες εφελκίδες (κακάδια). Απουσία θεραπείας, το μολυσματικό κηρίο γρήγορα εξαπλώνεται σε όλο το δέρμα χωρίς πυρετό ή λεμφαδενοπάθεια. Σπανιότερα σε γενικευμένες παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να επιπλεχθεί με λεμφαγγειίτιδα, λεμφαδενοπάθεια ή ακόμα και συστηματική λοίμωξη. Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μολυσματικού κηρίου και κηριοποίησης.
Η περιγραφή ανταποκρίνεται στο πρωτοπαθές Μ.Κ. συχνό στα παιδιά χωρίς κάποιο υποκείμενο δερματολογικό νόσημα που κάνει το δέρμα ευαίσθητο σε δερματικές λοιμώξεις. Η κηριοποίηση αναφέρεται στο δευτεροπαθές Μ.Κ. οπού υπάρχει επιλοίμωξη υποκείμενης δερματοπάθειας όπως ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, ψώρα και πομφολυγώδη νοσήματα. Η κλινική εικόνα είναι βαρύτερη και πιο γενικευμένη .

Η θεραπεία οφείλει να στοχεύσει και στη λοίμωξη και στην υποκείμενη δερματοπάθεια. Η θεραπεία του M.K. είναι αντιβιοτική θεραπεία με ένα αντιβιοτικό που σκοτώνει και τον στρεπτόκοκκο και τον σταφυλόκοκκο για 10 ημέρες. Η τοπική θεραπεία είναι απαραίτητη με τοπικά αντιβιοτικά και πλύσιμο με ήπια αντισηπτικά. Η πιθανότητα μεταστρεπτοκοκκικής σπειραματονεφρίτιδας είναι 2%. Κατάλληλα μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη πρόληψη μετάδοσης σε άλλα άτομα (ιδίως παιδιά).

 

Έναρξη μολυσματικού κηρίου
Έναρξη μολυσματικού κηρίου
Έναρξη μολυσματικού κηρίου
Εκτεταμένο εφελκιδοποιημένο   κηρίο
Εκτεταμένο εφελκιδοποιημένο κηρίο
Εκτεταμένο εφελκιδοποιημένο κηρίο
Ατοπική δερματίτις επιπεπλεγμένη με μολυσματικό κηρίο
Ατοπική δερματίτις επιπεπλεγμένη με μολυσματικό κηρίο
Ατοπική δερματίτις επιπεπλεγμένη με μολυσματικό κηρίο