Φθειρίαση τριχωτού κεφαλής



ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Η νόσος προκαλεί πραγματικές επιδημίες σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Η ψείρα είναι ένα γκριζόασπρο έντομο χωρίς φτερά μήκους 3-4 χιλ. Τρέφεται απομυζώντας αίμα. Οι ψείρες μετακινούνται έρποντας, δεν πηδούν και δεν πετούν. Μπορούν να μείνουν ζωντανές στο νερό για πολλές ώρες. Μεταδίδονται με άμεση επαφή κεφάλι με κεφάλι και σπανιότερα μέσω ρούχων και αντικειμένων. Το συχνό λούσιμο και η απολύμανση του σπιτιού ή του σχολείου δεν προσφέρει προστασία.

Το θηλυκό γεννά 7-10 αυγά την ημέρα τα οποία επωάζονται σε 8 ημέρες. Στο κεφάλι τα παράσιτα αποικίζουν περισσότερο την ινιακή και οπισθοωτιαία περιοχή. Η μετάδοση γίνεται με στενή επαφή και κοινόχρηστα αντικείμενα όπως βούρτσες , καπέλα κτλ. Η νόσος χαρακτηρίζεται από κνησμό. Λόγω των δρυφάδων από τον κνησμό μπορεί να δημιουργηθούν λοιμώξεις του δέρματος, μολυσματικό κηρίο, λεμφαδενίτιδα, πυρετός. Με τις ψείρες σπανιότερα μεταδίδονται ο επιδημικός τύφος και ο πυρετός των χαρακωμάτων.

Τα αντιφθειρικά σκευάσματα που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι οι φυσικές πυρεθρίνες και πυρεθροειδή και το μαλάθειο. Οι πυρεθρίνες είναι φυτικές ουσίες που προέρχονται από ένα είδος χρυσάνθεμου. Τα πυρεθροειδή είναι συνθετικά ανάλογα των πυρεθρινών (περμεθρίνη, τετραμέθρινη, φαινοθρίνη). Το μαλάθειο είναι ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο και χρησιμοποιείται σε παιδιά μεγαλύτερα των 30 μηνών.
Η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί σε 8 ημέρες διότι τότε επωάζονται τα αυγά που τυχόν έχουν παραμείνει ζωντανά.

Τα αντιφθειρικά φάρμακα δεν σκοτώνουν υποχρεωτικά τα αυγά. Η απομάκρυνση των αυγών γίνεται πιο εύκολη αν κατά το ξέβγαλμα των  μαλλιώνχρησιμοποιήσουμε ένα μέρος ξύδι και ένα μέρος νερό και βάλουμε τα μαλλιά σε πλαστικό σκουφάκι για 10-15 λεπτά. Μετά χτενίζουμε προσεκτικά με το μεταλλικό χτένι. Αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι τα παιδιά στο σχολείο πρέπει να κάνουν θεραπεία όλα συγχρόνως πχ. ένα σαββατοκύριακο, και να απομακρυνθούν επιμελώς τα αυγά, ώστε να σταματήσουν οι αναμολύνσεις και οι επαναλαμβανόμενες καταδικασμένες σε αποτυχία θεραπείες αφού μόλις πάει το παιδί στο σχολείο θα ξαναμολυνθεί.
Καπέλα, κασκόλ, μαξιλαροθήκες, πετσέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί τις προηγούμενες 2-3 ημέρες από τη θεραπεία πρέπει να πλυθούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 55 βαθμών διότι ψείρες και κόνιδες σκοτώνονται μετά παραμονή τους 5 λεπτά σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 53,5. Αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν, καλό είναι να σφραγιστούν σε πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες.
Η θεραπεία συνιστάται για όλους τους πάσχοντες. Πρέπει να ελεγχθούν τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον πάσχοντα και να θεραπεύονται μόνο αυτοί που έχουν ενεργό μόλυνση, για να αποφεύγονται άσκοπες θεραπείες που κοστίζουν σε ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι κάποια φάρμακα απορροφώνται από το δέρμα. Έτσι λοιπόν συνιστάται η χρήση σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες και με φειδώ.