Βρεφική Ηλικία και Θαλασσινά Μπάνια



Είναι σχεδόν πάγια ερώτηση των γονιών προς τον παιδίατρο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν μπορεί το βρέφος να κάνει μπάνιο στην θάλασσα.
Τελικά βέβαια η απάντηση είναι αρνητική, προς μεγάλη απογοήτευση των γονιών, επειδή το θαλασσινό μπάνιο σε αυτές τις ηλικίες μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει, ενώ το όφελος του βρέφους από αυτό, είναι ανύπαρκτο.
Κατ’ αρχήν η έκθεση του βρέφους στον ήλιο απαγορεύεται, και δεν συνίσταται η χρήση αντηλιακών το πρώτο εξάμηνο ζωής.

Επίσης λόγω της ανεπαρκούς ακόμη ανοσίας του βρέφους έναντι πολλών μικροβίων , μπορεί η έκθεση του βρέφους σε μολυσμένο θαλασσινό νερό να προκαλέσει ποικίλες λοιμώξεις.
Οι ανεπαρκείς μηχανισμοί θερμορρύθμισης του βρέφους μπορεί να προδιαθέσουν είτε σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία του βρέφους, μια πολύ ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, όπως επίσης μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο όταν η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού είναι πολύ χαμηλή.
Ακόμα και η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει ένα μεγαλύτερο παιδί, παίζοντας στην άμμο ή μέσα στο θαλασσινό νερό, αποκομίζοντας χαρά και ευχαρίστηση, ένα βρέφος δεν μπορεί ούτε αυτά να απολαύσει.

Επομένως τα θαλασσινά μπάνια του βρέφους αναβάλλονται για τον επόμενο χρόνο.