Φαρμακευτικά καλλυντικά



ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ. ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ;
Φαρμακευτικά καλλυντικά είναι τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος τα οποία έχουν πραγματική βιολογική δράση στο δέρμα, σε αντίθεση με τα προϊόντα που έχουν στόχο να καλύψουν.
Οι ισχυρισμοί περί αντιγήρανσης και ανανέωσης του δέρματος των συστατικών αποδεικνύονται σε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες και η παραγωγή των προϊόντων ακολουθεί τις πρακτικές της ορθής παρασκευής. Τα ενεργά συστατικά που περιέχονται στα φαρμακευτικά καλλυντικά κατά κατηγορία και δράση τα διακρίνουμε σε:

1). ΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Αυτά τα προϊόντα είναι βασικά συστατικά του υγιούς δέρματος, μειώνονται όμως με τη πάροδο της ηλικίας πχ κολλαγόνο, ελαστίνη, υαλουρονικό οξύ.
Το υαλουρονικό οξύ ιδιαίτερα, είναι υγροσκοπικός παράγοντας και κάνει εξαιρετική ενυδάτωση του δέρματος.
Έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα σε ενέσιμη χορήγηση, εν τούτοις, τα τοπικά παρασκευάσματα προσφέρουν επικουρική δράση.

2). ΠΕΠΤΙΔΙΑ
π.χ. ακετύλ-εξαπεπτίδιο, παλμιτικό πενταπεπτίδιο, παλμιτικό ολιγοπεπτίδιο.
Είναι μικρά τμήματα από πλήρεις πρωτεΐνες που λειτουργούν ώστε να διεγείρουν την επιδιόρθωση του δέρματος. Διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και μειώνουν τις δυναμικές ρυτίδες.

3). ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

π.χ. NGF, EGF, FGF, VEGF, CSF, κυτοκίνες
Λειτουργούν ως εξειδικευμένα σήματα που οδηγούν τα κύτταρα στο να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε ειδικευμένους ώριμους ιστούς. Είναι διαδεδομένα στα πρώτα στάδια της ζωής, μπορούν να επανενεργοποιηθούν όταν απαιτείται. Μελετώνται για διέργεση της παραγωγής κολλαγόνου, το σχηματισμό νέων αγγείων και τη κυτταρική ανάπτυξη της επιδερμίδας.

4). ΦΥΤΙΚΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

π.χ. πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού, εκχύλισμα berry, σιλιμαρίνη, ισονοφλαβόνες σόγιας, ρεσβερατρόλη.
Προέρχονται από φυτά και προστατεύουν το δέρμα από βλάβες που προκαλούνται από τις οξειδωτικές ελεύθερες ρίζες. Κάποια μόρια μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ή αντικαρκινικές ιδιότητες.

5). α και β-ΥΔΡΟΞΥΟΞΕΑ.
π.χ. Γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ.
Προκαλούν χημική απολέπιση της επιδερμίδας και προωθούν την ανανέωση της. Έχουν ήπια οφέλη κατά της ακμής. Είναι απαραίτητη η σύγχρονη χρήση αντηλιακής προστασίας.

6). ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

π.χ. Βιτ C, βιτ E, βιτ B, πανθενόλη
Προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την υπεριώδη ακτινοβολία, τους χημικούς ρύπους και τον καπνό του τσιγάρου, οι οποίες γερνούν το δέρμα.
Η βιτ C επιπλέον διεγείρει τη παραγωγή κολλαγόνου και χαρίζει φωτεινότητα και λάμψη, διότι βελτιώνει τις διαταραχές της μελάγχρωσης.

7). ΡΕΤΙΝΟΕΙΔΗ
π.χ. Τρετινοϊνη, ρετινόλη, παλμιτικός εστέρας ρετινοϊκού οξέος, οξικός εστέρας ρετινοϊκού οξέος, ρετιναλδεΰδη.
Πρόκειται για μορφές της βιταμίνης Α.
Έχουν αντιοξειδωτική δράση, διεγείρουν τη παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης, και υαλουρονικού οξέος που οδηγεί σε αύξηση του πάχους του δέρματος και μείωση των ρυτίδων. Προκαλούν ομαλοποίηση της κυτταρικής διαφοροποίησης και πολλαπλασιασμού. Έτσι αποκαθιστάται η φυσιολογική λειτουργία σε κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία (αντικαρκινική δράση).
Επιφέρουν βελτίωση της ακμής, μείωση του μεγέθους των πόρων του δέρματος και ομαλοποιούν διαταραχές της μελάγχρωσης. Μπορεί σε ευαίσθητα δέρματα να προκαλέσουν ξηρότητα, ερυθρότητα και απολέπιση και είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής προστασίας.
Δεν χρησιμοποιούνται σε εγκυμοσύνη.

8). ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι η σημαντικότερη αιτία γήρανσης του δέρματος. Για να καταλάβετε τη βλάβη που προξενεί η υπεριώδης ακτινοβολία στο δέρμα, συγκρίνετε την εμφάνιση του δέρματος σας στο πρόσωπο και στο ντεκολτέ με τους γλουτούς σας.
Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας προστατεύει και από την UVB και από τη UVA ακτινοβολία, χρησιμοποιήστε το καθημερινά χειμώνα καλοκαίρι, επαναλάβετε την επάλειψη κάθε 2- 3 ώρες, χρησιμοποιήστε ηλιοπροστατευτικό ρουχισμό και γυαλιά ηλίου, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11πμ – 4μμ.